اختلال افسردگی (Major Depressive Disorder)چیست؟

تعریف افسردگی و انواع آن چیست ؟
از دست دادن یکی از عزیزان، اخراج شدن از شغل، طلاق و سایر شرایط دشوار می تواند فرد را به سمت احساس غمگینی، تنهایی و ترس سوق دهد. این احساسات واکنش های طبیعی به عوامل استرس زای زندگی هستند. اکثر مردم گاهی اوقات احساس ضعف و غمگینی می کنند. با این حال، در مورد افرادی که افسردگی به عنوان یک اختلال روانپزشکی تشخیص داده می شود، تظاهرات بدخلقی بسیار شدیدتر است و تمایل به تداوم دارند.
- در کودکان کوچکتر افسردگی بیشتر به صورت امتناع از مدرسه، اضطراب هنگام جدا شدن از والدین و نگرانی در مورد مرگ والدین ظاهر می شود.
- نوجوانان افسرده معمولاً تحریک پذیر، عبوس هستند و در مدرسه دچار مشکل می شوند. آنها همچنین اغلب دارای اضطراب همراه، اختلالات خوردن یا سوء مصرف مواد هستند.
- در بزرگسالان مسن تر یا سالمندان افسردگی ممکن است به صورت آرام تری ظاهر شود، زیرا تمایل کمتری به اعتراف به احساس غم و اندوه دارند و بیماری های پزشکی که در این جمعیت شایع تر مثل فشار خون ، کم خونی و قند نیز باعث افسردگی می شود.
سوالاتی که در این بخش به آن میپردازیم:
- افسردگی با چه علائمی خود را نشان میدهد؟
- درمان و مدیریت این بیماری چگونه است ؟
انواع افسردگی با چه علائمی خود را نشان داده است ؟
انواع مختلفی از اختلالات افسردگی وجود دارد و در حالی که شباهت های زیادی بین آنها وجود دارد، هر اختلال افسردگی مجموعه ای از علائم منحصر به فرد خود را دارد.
شایع ترین نوع تشخیص افسردگی، اختلال افسردگی ماژور یا اختلال افسردگی تک قطبی (MDD) است.
در سال 2017، حدود 17.3 میلیون نفر در سن 18 سال یا بیشتر در ایالات متحده امریکا حداقل تا یک دوره این بیماری را در سال های گذشته تجربه کرده بودند که نشان میدهد که 6.7 درصد از کل جمعبت بزرگسالان آمریکایی را تشکیل می دهد.
افسردگی عامل اصلی ناتوانی در این ایالات در بین افراد 15 تا 44.2 ساله است.
افسردگی ماژور با داشتن حداقل پنج علامت رایج مشخص می شود. یکی از علائم باید یا احساس غم و اندوه شدید یا از دست دادن علاقه و لذت در بیشتر فعالیت های معمول باشد.
- تحریک یا عقب ماندگی روانی حرکتی،
- خستگی مداوم
- احساس بی ارزشی یا احساس گناه بیش از حد و نامناسب
- افکار مکرر مرگ و افکار خودکشی با یا بدون برنامه ریزی خاص برای خودکشی
- مشکلات شناختی، مانند کاهش توانایی تفکر، تمرکز و تصمیم گیری
علائم باید برای دو هفته یا بیشتر باقی بمانند و نشان دهنده تغییر قابل توجهی نسبت به عملکرد قبلی هستند. عملکرد اجتماعی، شغلی، آموزشی یا سایر عملکردهای مهم تحت تأثیر قرار می گیرند.
عملکرد مهم تحت تأثیر اختلال افسردگی اساسی قرار می گیرد. به عنوان مثال، فرد ممکن است شروع به غیبت از کار یا مدرسه کند، یا از رفتن به کلاس ها یا فعالیت های اجتماعی معمول خود دست بکشد.
کج خلقی یا افسردگی مداوم چیست ؟
ویژگی اساسی این اختلال خلقی، خلق و خوی ضعیف، تاریک یا غمگین است که به طور مداوم در اکثر روزها و در بیشتر روزها حداقل به مدت 2 سال وجود دارد (کودکان و نوجوانان ممکن است عمدتاً احساساتی تحریک پذیری داشته باشند و این خلق و خوی انها حداقل برای 1 سال باقی بماند.)
جایی که علائم آن شدت کمتری دارند اما طولانی تر هستند. برای اینکه فرد تشخیص اختلال افسردگی مداوم را دریافت کند، باید دو مورد از علائم تشخیصی را نیز داشته باشد که شامل کم اشتهایی یا پرخوری، بی خوابی یا کم خوابی، کم انرژی یا خستگی، عزت نفس پایین، تمرکز ضعیف، مشکل در تصمیم گیری یا احساسات است.
افسردگی ماژور ممکن است قبل از اختلال افسردگی مداوم باشد و دوره های افسردگی اساسی نیز ممکن است در طول اختلال افسردگی مداوم رخ دهد.
اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی یا اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی چگونه آغاز میشود؟
PMDD یکی دیگر از تظاهرات افسردگی است که گسترش شدید و گاهی ناتوان کننده را در بر میگیرد اما سندرم پیش از قاعدگی (PMS) اگرچه با علائم معمولی خود را نشان میدهد اما شباهتی در بروز علائم با اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی دارند .
هر دو دارای علائم جسمی و احساسی هستند، تغییرات خلقی در PMDD بسیار شدیدتر است و می تواند باعث اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی و سایر زمینه های مهم شود.
علائم معمولاً 7 تا 10 روز قبل از شروع دوره قاعدگی شروع می شود و در چند روز اول پریود ادامه می یابد. هم PMDD و هم PMS ممکن است
باعث حساسیت سینه، نفخ، خستگی، و تغییر در عادات خواب و خوردن شوند. PMDD با علائم عاطفی و رفتاری مشخص می شود که شدیدتر هستند، مانند غمگینی یا ناامیدی، اضطراب یا تنش، بدخلقی شدید، تحریک پذیری یا عصبانیت.
برخی از شرایط پزشکی می توانند علائم افسردگی را در افراد ایجاد کنند. این اختلال افسردگی ناشی از یک بیماری پزشکی دیگر نامیده می شود.
اختلالات غدد درون ریز معمولاً با علائم افسردگی همراه است. به عنوان مثال، افراد با سطوح پایین هورمون تیروئید (کم کاری تیروئید)
اغلب دچار خستگی، افزایش وزن، تحریک پذیری، کاهش حافظه و خلق و خوی ضعیف می شوند. زمانی که کم کاری تیروئید درمان می شود، معمولا افسردگی را کاهش می دهد.
سندرم کوشینگ یکی دیگر از اختلالات هورمونی است که ناشی از سطوح بالای هورمون کورتیزول است که می تواند علائم افسردگی را نیز ایجاد کند. شرایط دیگری که باعث افسردگی می شود عبارتند از شرایطی مانند دیابت، سکته مغزی، بیماری پارکینسون و غیره.
اختلال سازگاری با خلق افسرده چه زمانی تشخیص داده می شوند؟
علائم افسردگی در عرض 3 ماه پس از شروع یک عامل استرس زا ایجاد شود. عامل استرس زا معمولاً شامل نوعی تغییر در زندگی فرد است که به نظر او استرس زا است. گاهی اوقات عامل استرس زا حتی می تواند یک رویداد مثبت مانند شغل جدید، ازدواج یا به دنیا امدن نوزاد باشد که با این وجود برای فرد استرس زا است.
پریشانی معمولاً با واکنش مورد انتظار تناسب ندارد و علائم باعث ناراحتی و اختلال قابل توجه در عملکرد می شود. علائم معمولاً در عرض 6 ماه زمانی که فرد شروع به مقابله و سازگاری با عامل استرس زا می کند یا زمانی که عامل استرس زا حذف می شود برطرف می شود. درمان معمولاً محدود به زمان و نسبتاً ساده است، زیرا برخی حمایت های اضافی در طول دوره استرس زا به فرد کمک می کند تا بهبود یابد و سازگار شود.
اختلال عاطفی فصلی چگونه به وجود می آید؟
نوع دیگری از افسردگی مربوط به تغییر طول روز یا فصلی است. این نوع افسردگی اختلال عاطفی فصلی (SAD) نامیده می شود. افراد مبتلا به SAD تنها در یک زمان خاص از سال، معمولا در زمستان، از علائم اختلال افسردگی اساسی رنج می برند. به نظر می رسد که این مربوط به روزهای کوتاه زمستان و کمبود نور خورشید در بسیاری از مناطق کشور باشد.
آیا تا به حال نام “winter blues” را شنیده اید؟
اختلال فصلی بسیار شبیه به اختلال زمستانی میباشد اما با علائم بیشتری خود را نشان میدهد. افراد مبتلا به SAD در یک زمان خاص از سال، معمولاً زمستان، از علائم اختلال افسردگی اساسی رنج می برند.
چرا اختلال دو قطبی به عنوان بیماری شیدایی افسردگی شناخته میشود؟
اختلال دوقطبی، همچنین به عنوان بیماری شیدایی- افسردگی شناخته می شود، یک اختلال مغزی است که باعث تغییرات غیرعادی در خلق و خو، انرژی و توانایی فرد برای عملکرد می شود.
دورههای خلقی مرتبط با این اختلال از روزها تا هفتهها یا بیشتر ادامه مییابد و میتواند چشمگیر باشد، با دورههایی که بیش از حد بالا یا تحریکپذیر تا دورههایی از غم و ناامیدی مداوم ادامه داشته باشد.
یکی از علائم اختلال دوقطبی آنهدونیا یا فقدان لذت نامیده می شود. فقدان لذت ناتوانی در تجربه شادی یا لذت است. ممکن است احساس بی حسی کنید یا به چیزهایی که زمانی از آنها لذت می بردید علاقه کمتری داشته باشید. این یک علامت رایج بسیاری از بیماری های روانی است .
درمان و داروها برای کمک به شما برای بازیابی علاقه به فعالیتهای زندگی مانند بودن در کنار عزیزان، بیرون رفتن یا گوش دادن به موسیقی در دسترس هستند.
در انتها افسردگی شدید است که بالاتر از آن افسردگی متوسط وجود دارد و سپس خلق و خوی ضعیف یا خفیف، که ممکن است در کوتاه مدت آن را بروز دهد و زمانی که مزمن است به افسردگی خویی تبدیل میشود.
افسردگی مقاوم به درمان یا TRD چیست ؟
افسردگی مقاوم به درمان برای افراد مختلف معنای متفاوتی دارد.
اغلب، به این معنی است که یک فرد دو یا چند داروی ضد افسردگی را برای چند هفته امتحان کرده است و هنوز علائم افسردگی دارد. اگر چنین احساسی دارید، بسیار مهم است که دوباره به پزشک خود مراجعه کنید. برخی از داروهای ضد افسردگی رایج عبارتند از:
سرترالین ، سیتالوپرام (باز جذب سروتونین) ، اس سیتالوپرام ، فلوکستین ، دولکستین و… .
گزینه دیگری برای افسردگی مقاوم به درمان، کتامین است. این با تزریق در یک محیط کلینیک انجام می شود و بهبود علائم در چند ساعت قابل مشاهده است. متأسفانه، در حال حاضر مشخص نیست که این درمان در طولانی برای چه مدت چقدر خوب عمل می کند که به عوامل زیر بستگی دارد :
- سابقه خانوادگی افسردگی
- ژن هایی که می توانند منجر به پاسخ ضعیف به داروها شوند
- استفاده از موادی مانند الکل یا ماری جوانا
- عوارض جانبی ناشی از داروها
- داشتن بیماری هایی که به خلق افسرده کمک می کند
- استرس های مداوم خانه یا زندگی
برخی از درمان های دیگر که ممکن است کمک کند چیست؟
نشان داده شده است که گفتار درمانی برای افسردگی موثر است، حتی در افرادی که در گذشته با دارو بهبود نیافته اند.
درمان می تواند ابزاری برای مقابله با عوامل استرس زای زندگی فراهم کند که دارو نمی تواند به آنها کمک کند. همچنین نشان داده شده است که اثرات درمان می تواند طولانی تر از اثرات داروها باقی بماند. اکثر مردم هم در زمینه صحبت درمانی و هم در زمینه دارو درمانی بهترعمل می کنند.
تفاوت افسردگی و اختلالات اضطرابی در چیست ؟ و چرا آن را اشتباه میگیرند؟
افسردگی و اختلالات اضطرابی متفاوت هستند، اما افراد مبتلا به افسردگی اغلب علائمی مشابه علائم یک اختلال اضطرابی مانند عصبی بودن، تحریک پذیری، و مشکلات خواب و تمرکز را تجربه می کنند. اما هر اختلالی علل خاص خود را دارد و احساسی و عاطفی خاص خود را دارد.
بسیاری از افرادی که به افسردگی مبتلا می شوند، در اوایل زندگی سابقه اختلال اضطرابی دارند. هیچ نشانه وجود ندارد که یک اختلال باعث دیگری می شود، اما شواهد واضحی وجود دارد که بسیاری از افراد از هر دو اختلال رنج می برند مانند عوامل زیر :
- اضطراب، استرس، افسردگی و خواب
- اختلالات خواب
دیدگاهتان را بنویسید